Alijošius ir jo gydymo būdai I dalis

Alijošius ir jo gydymo būdai I dalis

Alijošius yra puikus vaistas nuo tam tikrų ligų. Jau nuo seno žmonės pripažino alijošiaus svarbą gydymo procese. Ankstesniame skyrelyje buvo išvardytos alijošiaus gydomosios savybės, todėl beliko aptarti jo praktikuojamus gydymo būdus.

 

Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Sumaišyti 2 alijošiaus lapų sunką (maždaug 2/3 stiklines), 2 citrinų sultis, 500 g medaus. Tada palikti mišinį pritraukti, sandariai uždengtame inde, vėsioje vietoje savaitę. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, likus valandai iki valgio;

■ 250 g alijošiaus sulčių, 50 g vynuogių sulčių, 250 g konjako arba spirito, 0,5 l bičių medaus. Tada viską gerai sumaišyti, palikti 2-3 paras pritraukti (vynuogių sulčių nepilti) tamsioje bei vėsioje vietoje, sandariai uždengtame inde, kol mišinys nusistovės. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 1-2 valandas prieš valgį. Vaikams duoti mažesnę dozę. Tokiu būdu gydomąsi nuo 2-3 savaičių iki 2-3 mėnesių. Vartojama nuo širdies ligų.

■ Susmulkinti 2 apatinius 3-5 metų alijošiaus lapus (prieš tai 7 dienas alijošiaus nelaistyti), išspausti sultis. Tada gerai išmaišyti mediniu šaukštu alijošiaus sultis su 1/2 stiklinės citrinos sulčių ir 500 g medaus bei sukrėsti į stiklainį, laikyti šaldytuve.Valgyti po 1 valgomąjį šaukštą šio mišinio 3 kartus per dieną, valanda prieš valgį.Tokiu būdu gydytis 2-3 savaites. Esant reikalui, po mėnesio šią gydymosi procedūrą pakartoti. Vartojama nuo stenokardijos;

■ Du 3-5 metų alijošiais lapus perpjauti siūlu (prieš pjaunant 5-7 dienas augalo nelaistyti), sulčiaspaude išspausti sultis, supilti 2 vidutinio dydžio citrinų sultis ir 0,5 kg medaus. Tada viską rūpestingai išmaišyti emaliuotame inde (puode) mediniu šaukštu bei perpilti į stiklainį, kurį reikia laikyti uždarą ant žemutinės šaldytuvo lentynos. Prieš geriant reikia pamaišyti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, valandą prieš valgį. Atsižvelgiant į savijautą, kursą reikėtų pakartoti 3-4 kartus per metus su mėnesio pertraukomis. Vartojama nuo stenokardijos.

Esant kraujavimams praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

■ Rekomenduojama 1-2 kartus per dieną, 20 minučių prieš valgį sukramtyti ir nuryti nuplautą alijošiaus lapo gabalėlį. Ši gydymosi procedūra trunka 10-15 dienų. Vartojama nuo dažno kraujo tekėjimo iš nosies.

Sergant hipertenzija praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

■ 100 g alijošiaus sulčių sumaišyti su 500 g graikinių riešutų, 300 g medaus, 3-4 g citrinų sultimis. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį;

 

Sergant hipotonija praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

■ Sumaišyti po 4 dalis smiltyninio šlamučio ir kardažolės, po 3 dalis bitkrėslės ir kraujažolės. Tada 1 valgomąjį šaukštą vaistažolių mišinio užpilti 1 stikline verdančio vandens, 10 minučių pavirinti ant silpnos ugnies, atvėsinti ir perkošti. Gerti po 0,5 stiklinės rytais ir per pietus- gydytis mėnesį. Tokiu periodu reikia suvartoti po 2 valgomuosius šaukštus vaistažolių mišinio pagaminto iš 200 g medaus, 50 g graikinių riešutų, 4 citrinų bei 40 g alijošiaus. Tonizuoti organizmą galima kedrų aliejumi. Rekomenduojama 3 mėnesius 3 kartus per dieną vartoti po 1 arbatinį šaukštelį kedrų aliejaus.

 

Sergant plaučių ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Rekomenduojama vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną pasūdytų jauno alijošiaus sulčių. Vartojama nuo plaučių uždegimo (pneumonija);

■ Sudėti į puodą 300 g medaus, 1 smulkiai supjaustytą alijošiaus lapą ir įpilti 0,5 stiklinės vandens. Tada virti ant lėtos ugnies 2 valandas, atvėsinti ir išmaišyti. Laikyti vėsioje vietoje. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo plaučių uždegimo (pneumonija);

■ 1,2 kg liepų medaus, 1 stiklinė smulkiai sukapoti alijošiaus – tai stipri priemonė, ji netinka ligoniams, turintiems silpną širdį; 100 g alyvuogių aliejaus, 150 g beržų pumpurų, 50 g liepų žiedų, 2 stiklinės vandens. Tada išlydyti puode medų, įdėti alijošiaus ir mišinį gerai išvirti. Atskirai dviejuose stiklinėse vandens užplikyti beržų pumpurus ir liepų žiedus bei virti juos 1-2 minutes. Paskui iš jų išspausti sultis ir supilti į mišinį. Po to mišinį supilti į 2 butelius, įpilant į kiekvieną po lygiai alyvuogių aliejaus. Prieš vartojimą reikia suplakti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo tuberkuliozės ir plaučių uždegimo (pnemonija);

■ Po 1 stiklinę alijošiaus sunkos, medaus ir augalinio aliejaus (pvz., saulėgrąžų aliejaus), 50 g beržo pumpurų ir liepžiedžių. Tada beržų pumpurus ir liepžiedžius užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, 15 minučių pašildyti verdančio vandens vonelėje, palikti pusvalandį pritraukti ir perkošti. Po to išmaišyti medų ir alijošiaus sultis, 5 minutes pakaitinti vandens vonelėje, atvėsinti bei išmaišyti augalinį aliejų. Gerti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama nuo šlapiojo (eksudacinio) pleurito (plaučių dengiančios membranos (plėvės, pleuros) uždegimas arba pabrinkimas);

■ 250 g alijošiaus sulčių, 50 g vynuogių sulčių, 250 g konjako arba spirito, 0,5 l bičių medaus. Tada viską gerai sumaišyti, palikti 2-3 paras pritraukti (vynuogių sulčių nepilti) tamsioje bei vėsioje vietoje, sandariai uždengtame inde, kol mišinys nusistovės. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 1-2 valandas prieš valgį. Vaikams duoti mažesnę dozę. Tokiu būdu gydomąsi nuo 2-3 savaičių iki 2-3 mėnesių. Vartojama nuo plaučių ligų;

■ Į pusę puslitrinio stiklainio suberti susmulkintus alijošiaus lapus bei cukraus pudrą, jog jos būtų 1 cm virš alijošiaus lapų. Tada aprišti stiklainio viršų marle bei 3 paras palaikyti tamsoje. Po to iki viršaus užpilti degtine. Praėjus 3 dienoms perkošti bei išspausti sultis. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 2-3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį, kol ligos nebeliks. Vartojama nuo plaučių ligos;

■ Susmulkinti 2 apatiniai 3-5 metų alijošiaus lapai, 3 valgomieji šaukštai medaus, 1 stiklinė šilto virinto vandens. Tada viską išmaišyti ir perkošti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną 20-30 minučių prieš valgį. Tokiu būdu gydytis 1-1,5 mėnesio. Vartojama nuo pneumonijos (plaučių uždegimas);

■ 100 g 3-5 metų alijošiaus (5 dienas prieš nupjaunant lapus, alijošiaus nelaistyti), 300 g raudonojo vyno (16-18 º), 200 g gegužės mėnesio medaus. Tada viską sudėti į indą, sandariai uždengti ir laikyti 5 dienas šiltoje vietoje. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį, 3 kartus per dieną, 2 valandas prieš valgį. Praėjus 5 dienoms ir vėliau gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, valandą prieš valgį. Tokiu būdu gydytis 2-3 savaites. Vartojama nuo plaučių tuberkuliozės;

■ 15 g šviežių alijošiaus lapų sulčių, 100 g kiaulės taukų, 100 g sviesto, 50 g kakavos. Tada viską sumaišyti, truputį pakaitinti ir dar kartą pamaišyti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną, užgeriant 1 stikline vandens. Vartojama nuo plaučių tuberkuliozės;

■ Kosuliui gydyti vartojamos alijošiaus sultys sumaišytos lygiomis dalimis su medumi;

■ 0,5 l susmulkintų alijošiaus lapų arba sulčių, 1 l šviesaus bičių medaus, 1 kg lydyto sviesto, 0,2 kg pikio miltelių. Tada susmulkintus alijošiaus lapus užpilti medumi, pastatyti 3-5 dienas tamsioje ir vėsioje vietoje. Vėliau lydytą sviestą sudėti į emaliuotą indą, pakaitinti iki 80 º C temperatūros, bet neužvirinti. Maišant sviestą suberti pikio miltelius. Maišyti iki vienalytės masės, perkošti ir supilstyti į stiklainius. Gerti, pirmiausia, 1 valgomąjį šaukštą alijošiaus sulčių su medumi, po 15-20 minučių po 1 arbatinį šaukštelį sviesto su pikiu. Po valandos išgerti vaistinės taukės ir takažolės nuoviro, pagaminto iš lygių dalių vaistažolių, užplikytų pienu (geriausia ožkos pienu). Gydymosi procedūrą kartoti 3 kartus per dieną. Gerti burokėlių ir morkų sultis. Gydomąsi iki pasveikimo. Vartojama nuo plaučių tuberkuliozės;

■ 0,5 l penkiamečio alijošiaus sulčių, 0,5 l konjako, 0,7 kg šviežių barsuko taukų, 0,7 kg šviesaus (arba balto) bičių medaus, 200 g susmulkintų balinio ajero šaknų. Tada viską gerai išmaišyti, 2 savaites laikyti tamsioje vietoje. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, valandą iki valgio. Užgerti raudonėlio arbata arba ožkos pienu. Kartu ugerti per dieną gurkšneliais po stiklinę raudonėlio nuoviro ir palaipsniui didinti dozę- iki 2-3 stiklinių per dieną. Taip imti po 1 arbatinį šaukštelį balto medaus. Gydomąsi iki pasveikimo bei nuolat konsultuotis su gydytoju. Vartojama nuo plaučių vėžio.

 

Sergant bronchitu ir bronchine astma praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Sumaišyti 100 ml alijošiaus sulčių su 500 g sutrintų graikinių riešutų. 300 g medaus. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį;

■ 15 g šviežių alijošiaus lapų sulčių, 100 g kiaulės taukų, 100 g sviesto, 50 g kakavos. Tada viską sumaišyti, truputį pakaitinti, dar kartą pamaišyti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną, užgeriant 1 stikline vandens. Vartojama nuo lėtinio bronchito.

■ 15 g alijošiaus sulčių, 100 g kiaulės arba žąsies taukų, 100 g nesūdyto sviesto, 100 g medaus, 50 g kakavos. Tada masę gerai išmaišyti. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną, užsigeriant 1 stikline karšto vandens. Vartojama nuo bronchito.

■ 100 g 3-5 metų alijošiaus (5 dienas prieš nupjaunant lapus, alijošiaus nelaistyti), 300 g raudonojo vyno (16-18 º), 200 g gegužės mėnesio medaus. Tada viską sudėti į indą, sandariai uždengti ir laikyti 5 dienas šiltoje vietoje. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį, 3 kartus per dieną, 2 valandas prieš valgį. Praėjus 5 dienoms ir vėliau gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, valandą prieš valgį. Tokiu būdu gydytis 2-3 savaites. Vartojama nuo lėtinio bronchito;

■ 1 stiklinė smulkiai supjaustytų alijošiaus lapų, 200 ml alyvuogių aliejaus, 150 g beržų pumpurų, 50 g liepų žiedų, 1,3 kg medaus ir 2 stiklinės vandens. Tada nuplautus alijošiaus lapus 10 dienų laikyti šaldytuve. Paskui medų ištirpinti, į jį sudėti smulkiai supjaustytus alijošiaus lapus bei mišinį pašutinti. po to vandenį užvirinti, juo užpilti beržų pumpurus ir liepų žiedus. Pavirinti 1-2 minutes, leisti pritraukti 30 minučių ir perkošti. Supilti į medaus bei alijošiaus mišinį. Tada išmaišyti bei supilstyti į tamsaus stiklo butelius. Į kiekvieną butelį lygiomis dalimis išpilstyti alyvuogių aliejų ir laikyti vėsioje vietoje. Prieš vartojimą suplakti. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo bronchito;

■ 5-6 apatiniai alijošiaus lapai, 500 g medaus, 2 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus (pvz., saulėgrąžų ), 1 stiklinė beržo pumpurų ir 3,5 valgomojo šaukšto liepžiedžių. Nuplauti virintu vandeniu alijošiaus lapus ir palaikyti šaldytuve. Tada susmulkinti, užpilti medumi bei vis maišant palaikyti ant garų 10-15 minučių. Tskirai susmulkintus beržo pumpurus bei liepžiedžius užpilti puslitriu karšto vandens, virti ant nestiprios ugnies 8-10 minučių, perkošti ir išspausti likučius. Sudėti į dar šiltą nuovirą medų, išmaišyti ir supilti į 2 butelius, įpilti lygias dalis aliejaus, sandariai užkimšti bei supurtyti. Toks gydantis mišinys laikomas šaldutyve bei vartojamas po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, prieš valgį, 2 savaites. Prieš vartojant būtina suplakti. Vartojama chroniško bronchito;

■ Sumaišyti po 1 stiklinę alijošiaus sulčių, ekstrahento (tirpiklis, tirpinantis norimą atskirti mišinio komponentą ekstracijos metu) ir 1 valgomąjį šaukštą beržo pumpurų. Tada 9 dienas palaukti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną;

■ Sumaišyti 0,5 stiklinės medaus su 3 valgomaisiais šaukštais obuolių acto. Gerti po 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną, prieš valgį. Vaikams duoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Siekiant veiksmingumo į mišinį įpilti 1 arbatinį šaukštelį alijošiaus sulčių;

■ Rekomenduojama vartoti skystą alijošiaus ekstraktą, sergant bronchine astma;

■ Sumaišyti 0,5 stiklinės alijošiaus sulčių, medaus ir 4 citrinų sultis. Tada savaitę palaikyti tamsioje vietoje, periodiškai suplakant. Gerti po 30 g, nevalgius. Tokiu būdu gydytis 3 mėnesius. Vartojama nuo bronchinės astmos;

■ 3- 4 valgomieji šaukštai alijošiaus sulčių, 60-70 g medaus, 20 g žąsų taukų, 20 g žuvų taukų. Tada viską gerai išmaišyti. Gerti po pusę arbatinio šaukštelio 3 kartus per dieną. Vartojama nuo bronchinės astmos;

■ Sumaišyt 1 stiklinę alijošiaus sulčių (bent 3 metų amžiaus augalo, savaitę prieš nupjaunant lapus alijošiaus nelaistyti), 2 stiklines morkų sulčių, 2 stiklines burokėlių sulčių, 2 stiklines juodųjų ridikų sulčių, 2 stiklines spanguolių sulčių. Sumalti mėsmale 10 citrinų (su žievele, bet be sėklų), įpilti 200 ml spirito bei laikyti 20 dienų tamsioje vietoje periodiškai pamaišant mediniu šaukštu. Po to mišinį nukošti ir nuspausti. Gerti po 30 g 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį, tiksliai pagal laikrodį. Vartojama sergant bronchine astma;

■ Lygiomis dalimis sumaišyti alijošiaus sulčių, ropinių svogūnų sulčių, burokėlių sulčių, citrinos sulčių, spanguolių sulčių, medaus, cukraus ir 96 proc. spirito. Tada viską gerai išmaišyti bei laikyti šaldytuve. Gerti po 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Vartojama nuo bronchinės astmos;

■ 250 g alijošiaus sulčių, 50 g vynuogių sulčių, 250 g konjako arba spirito, 0,5 l bičių medaus. Tada viską gerai sumaišyti, palikti 2-3 paras pritraukti (vynuogių sulčių nepilti) tamsioje bei vėsioje vietoje, sandariai uždengtame inde, kol mišinys nusistovės. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 1-2 valandas prieš valgį. Vaikams duoti mažesnę dozę. Tokiu būdu gydomąsi nuo 2-3 savaičių iki 2-3 mėnesių. Vartojama nuo astmos.

 

Sergant burnos ir gerklės ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Rekomenduojama gerklę skalauti alijošiaus sultimis, atskiestomis vandeniu, santykiu 1:1 arba citrinų sultimis, atskiestomis vandeniu, santykiu 1:2. Vartojama sergant faringitu (ryklės gleivinės uždegimas);

■ Į pusę puslitrinio stiklainio suberti susmulkintus alijošiaus lapus bei cukraus pudrą, jog jos būtų 1 cm virš alijošiaus lapų. Tada aprišti stiklainio viršų marle bei 3 paras palaikyti tamsoje. Po to iki viršaus užpilti degtine. Praėjus 3 dienoms perkošti bei išspausti sultis. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 2-3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį, kol ligos nebeliks. Vartojama nuo gerklės uždegimo;

■ Nuplauti keletą alijošiaus lapų, smulkiai supjaustyti ir išsunkti per marlę. Tada į gautas alijošiaus sultis įdėti medaus santykiu 1:5. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama nuo gerklės perštėjimo.

Sergant ausų ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Susmulkinti alijošiaus lapą (geriau parą palaikyti šaldytuve) ir išspausti sultis. Tada marlės tamponėliai įterpiami į skaudamą ausį. Vartojama nuo otito (ausų uždegimas);

■ 250 g alijošiaus sulčių, 50 g vynuogių sulčių, 250 g konjako arba spirito, 0,5 l bičių medaus. Tada viską gerai sumaišyti, palikti 2-3 paras pritraukti (vynuogių sulčių nepilti) tamsioje bei vėsioje vietoje, sandariai uždengtame inde, kol mišinys nusistovės. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 1-2 valandas prieš valgį. Vaikams duoti mažesnę dozę. Tokiu būdu gydomąsi nuo 2-3 savaičių iki 2-3 mėnesių. Vartojama nuo otito (ausies uždegimas).

 

Sergant akių ligomis praktikuojami alijošiaus gydomieji būdai:

■ Rekomenduojama vartoti skystą alijošiaus ekstraktą, sergant akių ligomis;

■ Rekomenduojama prie užmerktų akių dėti šviežiuose alijošiaus sultyse suvilgytus tamponus. Vartojama esant akių konjunktyvitui;

■ 2 arbatinius šaukštelius alijošiaus sulčių išmaišyti su 1/2 stiklinės šilto virinto vandens. Tada plautis akis 1-2 kartus per dieną, kol savijauta pagerės. Vartojama esant konjunktyvitui ir blefaritui (vokų uždegimas);

■ 5 g susmulkinto alijošiaus (maždaug 1 vidutinio dydžio lapą) užpilti 1 stikline šalto vandens, palikti 8 valandas pritraukti ir perkošti. Vartojama pavilgams- procedūros trukmė 15-20 minučių;

■ Šviežią alijošiaus lapą gerai nuplauti, supjaustyti smulkiais gabalėliais, iš kurių grūstuvėliu išspausti sultis. Vartojama iškilus miežiui.

 

Sergant kvėpavimo takų ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Palaikyti alijošiaus lapą bent kelias valandas šaldytuve, sutrinti, išspausti sultis ir įlašinti į nosį. Vartojama nuo slogos (rinitas);

■ Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis iš šviežių lapų ir šoninių ūglių. Vartojama nuo slogos (rinitas);

■ Smulkiai supjaustyti alijošiaus lapą, sumaišyti su susmulkinta kreida (1:1), palaikyti 5 valandas, nukošti ir nuspausti. Tada tirpalą pašildyti bei lašinti į nosį po 2-3 lašus 3-4 kartus per dieną. Vartojama nuo lėtinės slogos (rinitas);

■ Šviežias alijošiaus sultis praskiesti virintu vandeniu (1:10). Tada 2-3 kartus per dieną lašinti į abi nosies šnerves, kol slogos neliks. Vartojama nuo slogos (rinitas);

■ Lygiomis dalimis sumaišyti alijošiaus sultis ir morkų sultis. Tada po 3-5 lašus sulčių mišinio lašinti į kiekvieną šnervę, 3-4 kartus per dieną. Vartojama nuo slogos (rinitas);

■ Išspausti citrinos sultis ir lygiomis dalimis sumaišyti su alijošių sultimis bei mėtų nuoviru. Tada indą uždengti bei valandą palikti pritraukti. Česnaką nuvalyti, susmulkinti, pertrinti per sietelį bei sukrėsti į sulčių mišinį. Šį skystį laikyti šaldytuve. Įvarvinti į kiekvieną šnervę po 2-3 lašus 6 kartus per dieną. Vartojama sergant sloga (rinitas);

■ 1,2 kg liepų medaus, 1 stiklinė smulkiai sukapoti alijošiaus – tai stipri priemonė, ji netinka ligoniams, turintiems silpną širdį; 100 g alyvuogių aliejaus, 150 g beržų pumpurų, 50 g liepų žiedų, 2 stiklinės vandens. Tada išlydyti puode medų, įdėti alijošiaus ir mišinį gerai išvirti. Atskirai dviejuose stiklinėse vandens užplikyti beržų pumpurus ir liepų žiedus bei virti juos 1-2 minutes. Paskui iš jų išspausti sultis ir supilti į mišinį. Po to mišinį supilti į 2 butelius, įpilant į kiekvieną po lygiai alyvuogių aliejaus. Prieš vartojimą reikia suplakti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo sekinančio kosulio;

■ 1 arbatinį šaukštelį alijošiaus sulčių sumaišyti su 3 valgomaisiais šaukštais obuolių acto. Gerti po 2 arbatinius šaukštelius 3-4 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama nuo kosulio;

■ Kakavos pupelių sviestą sumaišyti su alijošių sultimis. Jeigu nėra kakavos sviesto, galima dėti kakavos miltelius. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą keletą kartų per dieną. Vartojama nuo kosulio;

■ Išmaišyti 1/2 stiklines alijošiaus sulčių, 3 valgomuosius šaukštus medaus ir 50 g nesūdyti sviesto. Tokį mišinį reikia bent savaitę vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama nuo kosulio;

■ Išspausti 500 ml šviežių alijošiaus sulčių ir sumaišyti su 400 ml vandens. Tada supilti į hermetiškai uždarą indą, 2 paroms pastatyti į tamsią vietą. Gerti po po 60-80 ml 3-4 kartus per dieną pašildyti eliksyro. Vartojama nuo kosulio.

■ Nuplauti keletą alijošiaus lapų, smulkiai supjaustyti ir išsunkti per marlę. Tada į gautas alijošiaus sultis įdėti medaus santykiu 1:5. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama nuo prasidedančio kosulio;

■ Puslitrinį plačiakaklį butelį iki pusės pripjaustyti alijošiaus lapų ir užpilti cukrumi arba 200 g medaus. Po 3 dienų butelį iki viršaus pripilti šviežių citrinų sulčių, užrišti butelio kaklelį marle ir palaikyti savaitę, jog pritrauktų bei nukošti. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 -4 kartus per dieną, 15-20 minučių prieš valgį. Šis alijošiaus eliksyras vartojamas sergant infekcinėmis kvėpavimų takų ligomis;

■ Rekomenduojama kas 2 valandas į nosį lašinti šviežias alijošiaus sultis sergant sinusitu;

■ Alijošiaus sultys, citrina, mėtų nuoviras ir 3 skiltelės česnako. Tada išspausti citrinos sultis ir lygiomis dalimis sumaišyti su alijošiaus sultimis bei mėtų nuoviru. Indą uždengti ir valandą palikti pritraukti. Česnaką nuvalyti, susmulkinti, petrinti per sietelį bei sukrėsti į sulčių mišinį. Šį skystį laikyti šaldytuve. Vartojimas: įvarvinti į kiekvienas šnerves po 2-3 lašus 6 kartus per dieną. Vartojama esant slogai (rinitas);


Sergant angina praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Rekomenduojama pakramtyti sudžiūvusio alijošiaus lapo sergant angina;

■ Sumaišyti alijošiaus sultis su medumi. Tada kiekvieną dieną prieš valgį tepti tonziles 2 savaites. Paskui 2 savaites tepti kas antrą dieną. Vartojama sergant angina;

■ Pertraukų metu ryte, nevalgius sutepti tonziles alijošiaus sultimis, sumaišyti su medumi (1:3). Pirmąsias dvi savaites procedūrą atlikti kasdien, kitas 2 savaites- kas antrą dieną. Vaikui duoti gerti kartu gvazdikėlių žiedpumpurių užpilo: 3-5 žiedpumpurius sugrūsti, užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti 2 valandas ir nukošti. Gerti 4 kartus per dieną (vaikams 4-7 metų- po 1 valgomjį šaukštą, 7-12 metų- po 2 valgomuosius šaukštus). Vaikui esant nealergiškams medui, prieš miegą duoti čiulpti bičių korių arba 1 arbatinį šaukštelį sutirštėjusio medaus. Taip pat rekomenduojama nosį plauti medaus tirpalu 3-4 kartus per dieną (1 valgomasis šaukštas 1/3 stiklinės vandens). Vartojama nuo lėtinės anginos;

■ Butelį su plačiu kaklu iki pusės pripildyti susmulkintų alijošiaus lapų, iki viršaus lapus užpilti cukrumi, aprišti butelio kaklelį marle ir palikti 3 dienas pritraukti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Gydomasi iki pasveikimo. Vartojama nuo anginos;

■ Į pusę puslitrinio stiklainio suberti susmulkintus alijošiaus lapus bei cukraus pudrą, jog jos būtų 1 cm virš alijošiaus lapų. Tada aprišti stiklainio viršų marle bei 3 paras palaikyti tamsoje. Po to iki viršaus užpilti degtine. Praėjus 3 dienoms perkošti bei išspausti sultis. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 2-3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį, kol ligos nebeliks. Vartojama nuo anginos;

■ Ališių 3 dienas nelaistyti. Tada alijošiaus lapus smulkiai supjaustyti bei sudėti į 0,5 l talpos stiklainį (užpildyti pusę stiklainio). Paskui iki viršaus užpilti cukrumi. Stiklainį aprišti marle ir laikyti 3 dienas. Po to į stiklainį iki pat viršaus pripilti degtinės (galima ir be degtinės) bei taip laikyti dar 3 dienas. Vėliau viską perkošti, tirščius nuspausti. Gautą likerį gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama sergant angina;

■ 1 stiklinė smulkiai supjaustytų alijošiaus lapų, 200 ml alyvuogių aliejaus, 150 g beržų pumpurų, 50 g liepų žiedų, 1,3 kg medaus ir 2 stiklinės vandens. Tada nuplautus alijošiaus lapus 10 dienų laikyti šaldytuve. Paskui medų ištirpinti, į jį sudėti smulkiai supjaustytus alijošiaus lapus bei mišinį pašutinti. po to vandenį užvirinti, juo užpilti beržų pumpurus ir liepų žiedus. Pavirinti 1-2 minutes, leisti pritraukti 30 minučių ir perkošti. Supilti į medaus bei alijošiaus mišinį. Tada išmaišyti bei supilstyti į tamsaus stiklo butelius. Į kiekvieną butelį lygiomis dalimis išpilstyti alyvuogių aliejų ir laikyti vėsioje vietoje. Prieš vartojimą suplakti. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo anginos.

 

Sergant peršalimo ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Kakavos pupelių sviestą sumaišyti su alijošių sultimis. Jeigu nėra kakavos sviesto, galima dėti kakavos miltelius. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą keletą kartų per dieną. Vartojama nuo kosulio;

■ Palaikyti alijošiaus lapą bent kelias valandas šaldytuve, sutrinti, išspausti sultis ir įlašinti į nosį. Vartojama nuo slogos (rinitas);

■ Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis iš šviežių lapų ir šoninių ūglių. Vartojama nuo slogos (rinitas);

■ Rekomenduojama rudens ir žiemos laikotarpiais kiekvieną dieną gerti alijošiaus sultis peršalimo ligų profilaktikai;

■ Smulkiai supjaustyti alijošiaus lapą, sumaišyti su susmulkinta kreida (1:1), palaikyti 5 valandas, nukošti ir nuspausti. Tada tirpalą pašildyti bei lašinti į nosį po 2-3 lašus 3-4 kartus per dieną. Vartojama nuo lėtinės slogos (rinitas);

■ Šviežias alijošiaus sultis praskiesti virintu vandeniu (1:10). Tada 2-3 kartus per dieną lašinti į abi nosies šnerves, kol slogos neliks. Vartojama nuo slogos (rinitas);

■ Lygiomis dalimis sumaišyti alijošiaus sultis ir morkų sultis. Tada po 3-5 lašus sulčių mišinio lašinti į kiekvieną šnervę, 3-4 kartus per dieną. Vartojama nuo slogos (rinitas);

■ 15 ml alijošiaus sulčių sumaišyti su 250 g medaus ir 350 ml vyno Kagor. Tada leisti pritraukti 4-5 dienas tamsioje vietoje. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Vartojama nuo peršalimo ir gripo;

■ Nuplauti keletą alijošiaus lapų, smulkiai supjaustyti ir išsunkti per marlę. Tada į gautas alijošiaus sultis įdėti medaus santykiu 1:5. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama nuo prasidedančio kosulio;

■ 1,2 kg liepų medaus, 1 stiklinė smulkiai sukapoti alijošiaus – tai stipri priemonė, ji netinka ligoniams, turintiems silpną širdį; 100 g alyvuogių aliejaus, 150 g beržų pumpurų, 50 g liepų žiedų, 2 stiklinės vandens. Tada išlydyti puode medų, įdėti alijošiaus ir mišinį gerai išvirti. Atskirai dviejuose stiklinėse vandens užplikyti beržų pumpurus ir liepų žiedus bei virti juos 1-2 minutes. Paskui iš jų išspausti sultis ir supilti į mišinį. Po to mišinį supilti į 2 butelius, įpilant į kiekvieną po lygiai alyvuogių aliejaus. Prieš vartojimą reikia suplakti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo sekinančio kosulio;

■ Rekomenduojama kas 2 valandas į nosį lašinti šviežias alijošiaus sultis sergant sinusitu;

■ 375 g alijošiaus lapų, 375 g vynuogių vyno ir 675 g gegužės mėnesį rinkto medaus. Vaistams naudojamas 3-5 metų alijošius. Taip pat, 50 dienų iki nuplaunant alijošių nelaistyti. Alijošiaus dyglius pašalinti, o lapus smulkiai sutrinti, įdėti medaus, įpilti vynuogių vyno ir viską sumaišyti. Praėjus parai vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo gripo;

■ Alijošiaus sultys, citrina, mėtų nuoviras ir 3 skiltelės česnako. Tada išspausti citrinos sultis ir lygiomis dalimis sumaišyti su alijošiaus sultimis bei mėtų nuoviru. Indą uždengti ir valandą palikti pritraukti. Česnaką nuvalyti, susmulkinti, petrinti per sietelį bei sukrėsti į sulčių mišinį. Šį skystį laikyti šaldytuve. Vartojimas: įvarvinti į kiekvienas šnerves po 2-3 lašus 6 kartus per dieną. Vartojama esant slogai (rinitas);

■ 4 alijošiaus lapus užpilti 1 l ekstrahento. Vartoti po 40 lašų 3 kartus per dieną. Vartojama nuo peršalimo ligų;

■ 0,5 stiklinės vandens sumaišyti su 1 smulkintu alijošiaus lapu, 300 g medaus. Tada 2 valandas pavirinti ant silpnos ugnies. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo peršalimo ligų;

■ 1 arbatinį šaukštelį alijošiaus sulčių sumaišyti su 3 valgomaisiais šaukštais obuolių acto. Gerti po 2 arbatinius šaukštelius 3-4 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama nuo kosulio;

■ Išmaišyti 1/2 stiklines alijošiaus sulčių, 3 valgomuosius šaukštus medaus ir 50 g nesūdyti sviesto. Tokį mišinį reikia bent savaitę vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną, prieš valgį. Vartojama nuo kosulio;

■ Išspausti 500 ml šviežių alijošiaus sulčių ir sumaišyti su 400 ml vandens. Tada supilti į hermetiškai uždarą indą, 2 paroms pastatyti į tamsią vietą. Gerti po po 60-80 ml 3-4 kartus per dieną pašildyti eliksyro. Vartojama nuo kosulio;

■ 1 stiklinė smulkiai supjaustytų alijošiaus lapų, 200 ml alyvuogių aliejaus, 150 g beržų pumpurų, 50 g liepų žiedų, 1,3 kg medaus ir 2 stiklinės vandens. Tada nuplautus alijošiaus lapus 10 dienų laikyti šaldytuve. Paskui medų ištirpinti, į jį sudėti smulkiai supjaustytus alijošiaus lapus bei mišinį pašutinti. po to vandenį užvirinti, juo užpilti beržų pumpurus ir liepų žiedus. Pavirinti 1-2 minutes, leisti pritraukti 30 minučių ir perkošti. Supilti į medaus bei alijošiaus mišinį. Tada išmaišyti bei supilstyti į tamsaus stiklo butelius. Į kiekvieną butelį lygiomis dalimis išpilstyti alyvuogių aliejų ir laikyti vėsioje vietoje. Prieš vartojimą suplakti. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo peršalimo ligų.

Sergant kepenų ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ 0,5 l penkiamečio alijošiaus sulčių, 0,5 l konjako, 0,7 kg šviežių barsuko taukų, 0,7 kg šviesaus (arba balto) bičių medaus, 200 g susmulkintų balinio ajero šaknų. Tada viską gerai išmaišyti, 2 savaites laikyti tamsioje vietoje. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, valandą iki valgio. Užgerti raudonėlio arbata arba ožkos pienu. Kartu ugerti per dieną gurkšneliais po stiklinę raudonėlio nuoviro ir palaipsniui didinti dozę- iki 2-3 stiklinių per dieną. Taip imti po 1 arbatinį šaukštelį balto medaus. Gydomąsi iki pasveikimo bei nuolat konsultuotis su gydytoju. Vartojama nuo kepenų vėžio;

■ 3 metų alijošiaus lapų, kagoro, degtinė. Tada rankomis sutrupinti ne jaunesnio kaip 3 metų alijošiaus lapų (nuskintus alijošiaus lapus būtina savaitę palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje). Vėliau suberti alijošiaus lapus į tamsų 3 litrų stiklainį, iki viraus užpilti šviesiu medumi bei 5-7 dienas palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Po to perkošti, nusunkti, įpilti 1 l kagoro, išmaišyti bei palaikyti parą. Savaitę vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną (ryte ir valandą iki pietų). Dozę didinti iki 50 ml per pietus ir valandą iki vakarienės. Vartojama nuo kepenų vėžio.

Sergant kasos ligomis praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

■ 3 metų alijošiaus lapų, kagoro, degtinė. Tada rankomis sutrupinti ne jaunesnio kaip 3 metų alijošiaus lapų (nuskintus alijošiaus lapus būtina savaitę palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje). Vėliau suberti alijošiaus lapus į tamsų 3 litrų stiklainį, iki viraus užpilti šviesiu medumi bei 5-7 dienas palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Po to perkošti, nusunkti, įpilti 1 l kagoro, išmaišyti bei palaikyti parą. Savaitę vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną (ryte ir valandą iki pietų). Dozę didinti iki 50 ml per pietus ir valandą iki vakarienės. Vartojama nuo kasos vėžio.

 

Sergant skrandžio ir žarnyno ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Rekomenduojama gerti alijošiaus sultis, po 1-2 arbatinius šaukštelius 2-3 kartus per dieną, pusvalandį iki valgio. Tokiu būdu gydytis 1-2 mėnesius. Vartojama nuo skrandžio veiklos sutrikimų;

■ Rekomenduojama gerti alijošiaus sultis, po 1-2 arbatinius šaukštelius 2 kartus per dieną, pusvalandį iki valgio. Tokiu būdu gydytis 1-2 mėnesius. Vartojama sumažėjus skrandžio sekreto rūgštingumui, sutrikus skrandžio veiklai bei esant pilvo skausmams ir spazmams;

■ Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis iš šviežių lapų ir šoninių ūglių. Vartojama nuo enterokolito (plonosios ir storosios žarnos uždegimas);

■ Sumaišyti 20 g žiedadulkių ir 500 g, tada į šį mišinį įpilti 75 g šviežiai išspaustų alijošiaus sulčių. Šį mišinį laikyti inde iš tamsaus stiklo ir saugoti vėsioje vietoje. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį 2-3 kartus per dieną, likus 25-30 minučių iki valgio. Vartojama sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui;

■ 100 g alijošiaus lapų, 300 ml kefyro. Tada alijošiaus lapus 2-3 dienas laikyti šaldytuve (jog pasigamintų reikiamas fermentas), sumalti su mėsmale, iš jų išspausti sultis, kurias kruopščiai sumaišyti su kefyru. Praėjus keletui dienų mišinį pašildyti ir perkošti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, likus valandai iki valgio. Vartojama nuo disbakteriozės (gerųjų bakterijų sumažėjimas žarnyne, tada pablogėja virškinimas, maistinių medžiagų pasisavinimas, vitaminų sintezė);

■ 250 g alijošiaus sulčių, 50 g vynuogių sulčių, 250 g konjako arba spirito, 0,5 l bičių medaus. Tada viską gerai sumaišyti, palikti 2-3 paras pritraukti (vynuogių sulčių nepilti) tamsioje bei vėsioje vietoje, sandariai uždengtame inde, kol mišinys nusistovės. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 1-2 valandas prieš valgį. Vaikams duoti mažesnę dozę. Tokiu būdu gydomąsi nuo 2-3 savaičių iki 2-3 mėnesių. Vartojama nuo skrandžio ir žarnyno ligų;


Pastaba: Alijošius turi medžiagų, stimuliuojančių žarnyno veiklą bei saugančių jį nuo pyktibinių ligų.

■ 750 ml šviežių alijošiaus sulčių, 750-800 ml šviesaus bičių medaus, 250 spirito 96 %. Tada viską gerai sumaišyti, sudėti į 3 l talpos molinį, porcelianinį arba stiklinį indą, sandariai uždengti bei pastatyti tamsioje vietoje. Vartojama nuo skrandžio vėžio;

■ 4 valgomieji šaukštai 3-5 metų alijošiaus lapų sulčių, 1 valgomasis aukštas šviežių varnalėšos šaknų sulčių, 0,5 l 40 laipsnių degtinės arba konjako. Tada viską gerai sumaišyti, savaitę laikyti tamsiame inde, įlašinti 7 lašus jodo ir suplakti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-5 kartus per dieną, valandą prieš valgį arba valandą po valgio. Užsigerti vaisių arba daržovių sultimis. Gydomąsi iki pasveikimo. Vartojama nuo skrandžio ir žarnyno vėžio;

■ 100 g 3-5 metų alijošiaus sulčių, 200 g plačialapio gysločio sulčių, 100 g pelkinio pūkelio sulčių. Tada 50 g plačialapio gysločio, 25 g alijošiaus sulčių, 25 g pelkinio pūkelio sulčių sumaišyti bei gurkšneliais išgerti pusę valandos prie valgį. Užsigerti 100 g vandens. Sulčių mišinį gerti 2-3 kartus per dieną. Tokiu būdu gydytis 2-3 mėnesius su 7 dienų pertrauka kas mėnesį. Pertraukų metu gerti pušų pumpurų arba spyglių nuovirą: 1 valgomąjį aukštą pušų pumpurų užplikyti 250 ml vandens, 5-7 minutes pavirinti, 2 valandas palaikyti, jog pritrauktų ir perkošti. Vartojama nuo skrandžio vėžio;

■ 3 metų alijošiaus lapų, kagoro, degtinė. Tada rankomis sutrupinti ne jaunesnio kaip 3 metų alijošiaus lapų (nuskintus alijošiaus lapus būtina savaitę palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje). Vėliau suberti alijošiaus lapus į tamsų 3 litrų stiklainį, iki viraus užpilti šviesiu medumi bei 5-7 dienas palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Po to perkošti, nusunkti, įpilti 1 l kagoro, išmaišyti bei palaikyti parą. Savaitę vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną (ryte ir valandą iki pietų). Dozę didinti iki 50 ml per pietus ir valandą iki vakarienės. Vartojama nuo skrandžio vėžio;

■ 0,5 l penkiamečio alijošiaus sulčių, 0,5 l konjako, 0,7 kg šviežių barsuko taukų, 0,7 kg šviesaus (arba balto) bičių medaus, 200 g susmulkintų balinio ajero šaknų. Tada viską gerai išmaišyti, 2 savaites laikyti tamsioje vietoje. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, valandą iki valgio. Užgerti raudonėlio arbata arba ožkos pienu. Kartu ugerti per dieną gurkšneliais po stiklinę raudonėlio nuoviro ir palaipsniui didinti dozę- iki 2-3 stiklinių per dieną. Taip imti po 1 arbatinį šaukštelį balto medaus. Gydomąsi iki pasveikimo bei nuolat konsultuotis su gydytoju. Vartojama nuo skrandžio ir žarnyno vėžio;

Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Rekomenduojama vartoti skystą alijošiaus ekstraktą, sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige;

■ Pridėti pusę puslitrinio stiklainio smulkintų alijošiaus lapų, pripildyti iki viršaus medaus, sandariai uždengti ir laikyti 3-5 dienas tamsioje vietoje. Tada pasidarys karčiai saldžios sultys. Gerti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną, 15 minučių prieš valgį. Vartojama nuo opaligės;

■ Rekomenduojama vartoti šviežias alijošiaus sultis, gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį. Vartojamas nuo skrandžio opos;

Pastaba: Alijošiaus sultys gaminamos vienkartiniam vartojimui, nes ilgiau laikomos jos netenka aktyvumo.

■ Sumaišyti 1 stiklinę cukraus, 1 stiklinę medaus, ½ stiklinės etanolio tirpalo (arba degtinės). Tada virinti 15 minučių ant silpnos ugnies, atvėsinti, įpilti 1/2 stiklinės alijošiaus (mažiausiai 3 metų senumo) ir kruopščiai išmaišyti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį;

■ 100 g šviežių alijošiaus lapų sulčių, 100 g šviežių plačialapių gysločių lapų sulčių, 100 g šviežių rabarbarų lapų sulčių, 100 g šviežių kopūstų lapų sulčių, 750 g šviesaus bičių medaus. Tada viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Gerti po 50-100 ml 3-5 kartus per dieną. Vaikams duoti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną;

■ 5-7 metų alijošiaus lapus nupjauti, suvynioti į storą popierių, 7 dienas palaikyti šaldytuve (ant žemiausios lentynėlės) ir išspausti iš jų sultis. Vartojama sergant opalige;

■ Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis, kurios pasižymi antibakteriniu, antiuždegiminiu ir tonizuojančiu poveikiu. Alijošiaus sultys gerina apetitą bei skatina skrandžio sekreto išskyrimą- sėkmingai vykdo skrandžio opaligės regeneracinę fazę. Gerti po ½ arbatinį šaukštelį alijošiaus sulčių (bei tiek pat medaus) 2 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Tokiu būdu gydytis 2 savaites.

Pastaba: Jeigu pradėjus vartoti alijošiaus sultis sustiprėja skausmai- būtina jų atsisakyti;

■ Šviežiai nuskintą 3 metų alijošiaus lapą nuplauti ir suvalgyti ryte su 1 valgomuoju šaukštu cukraus. Praėjus 30-40 minučių išgerti 0,5- 1 litrą ožkos pieno- daugiau iš ryto nieko nevalgyti bei negerti. Pietūs privalo būti lengvi: nevalgyti rūgštaus, kartaus, aštraus bei sūraus maisto. Rekomenduojama per pietus išgerti 0,5-1 litrą ožkos pieno. Per vakarienę vėl suvalgyti alijošiaus lapą su 1 valgomuoju šaukštu cukraus, po 30-40 minučių išgerti 0,5-1 litrą ožkos pieno. Laikantis šios dietos- prasideda sveikimas. Užplikyti 2 stiklines verdančio vandens vaistažolių mišinį, sudarytą iš 1 valgomojo šaukšto gysločio ir šalavijo vaistinės žaliavos. Tada vaistažolių užpilą šiltai apvynioti, palikti 2-3 valandas pritraukti ir perkošti. Rekomenduojama 10 dienų gerti po 2/2 stiklinės 1 kartą per dieną, vėliau po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, prieš valgį.

Sergant gastritu praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Rekomenduojama vartoti alijošiaus ekstraktą, sergant lėtiniu gastritu;

■ Rekomenduoja vartoti šviežias alijošiaus sultis, nes jos gydo lėtinį gastritą;

■ Rekomenduojama vartoti šviežias alijošiaus sultis, gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį. Vartojamas nuo lėtinio gastrito;

PASTABA: Alijošiaus sultys gaminamos vienkartiniam vartojimui, nes ilgiau laikomos jos netenka aktyvumo.

■ Po lygiai sumaišyti alijošiaus sulčių ir medaus. Gerti po 2 arbatinius šaukštelius 2 kartus per dieną, pusvalandį iki valgio;

■ Pridėti pusę puslitrinio stiklainio smulkintų alijošiaus lapų, pripildyti iki viršaus medaus, sandariai uždengti ir laikyti 3-5 dienas tamsioje vietoje. Tada pasidarys karčiai saldžios sultys. Gerti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną, 15 minučių prieš valgį. Vartojama nuo gastrito ir kitų virškinimo ligų;

■ Sumaišyti 100 ml alijošiaus sulčių (sultims spausti imti stambius augalo lapus, nes plonuose lapuose mažai gydomųjų medžiagų), 100 g medaus. Tada palikti 3 valandas pritraukti. Gerti mišinį po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną. Vartojama nuo gastrito;

■ 100 g šviežių alijošiaus lapų sulčių, 100 g šviežių plačialapių gysločių lapų sulčių, 100 g šviežių rabarbarų lapų sulčių, 100 g šviežių kopūstų lapų sulčių, 750 g šviesaus bičių medaus. Tada viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Gerti po 50-100 ml 3-5 kartus per dieną. Vaikams duoti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną;

■ Sumaišyti 100 ml alijošiaus sulčių (sultims spausti imti stambius augalo lapus, nes plonuose lapuose mažai gydomųjų medžiagų), 100 g medaus. Tada palikti 3 valandas pritraukti. Gerti mišinį po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną;

■ Sumaišyti 100 g medaus, 100 g žąsies arba kiaulės taukų, 15 g alijošiaus. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą su 1 stikline karšto pieno 1 kartą per dieną. Žąsies arba kiaulės taukus galima pakeisti sviestu, bet tada nereikia dėti kakavos. Gerti patartina 2 kartus per dieną, rytais ir vakarais. Stambius alijošiaus lapus reikia sumalti mėsmale, išspausti iš jų sultis, kurias būtina perfiltruoti per kelis marlės sluoksnius bei pavirinti 3 minutes. Vartoti po 2 arbatinius šaukštelius 2 kartus per dieną, pusvalandį iki valgio- gydytis 1-2 mėnesius;

■ Lėtinį gastritą, pasireiškiantį su skrandžio rūgštingumo sumažėjimu rekomenduojama gydyti medaus ir kalankės emulsija, propoliu ir alijošiaus sultimis. Pagaminimo būdas: 78 g medaus (geriau šviesaus) sumaišyti su 15 ml plunksninės kalankės sultimis, 7 ml 10 proc. propolio spiritinio ekstrakto bei pusvalandį pakaitinti 45° C temperatūros vandenyje. Arba: nuskintus sultingus alijošiaus lapus suvynioti į tamsų popierių, savaitę palaikyti šaldytuve, išspausti sultis, neperfiltruotas sultis sumaišyti su medaus ir kalankės emulsija santykiu 1:10. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, likus valandai iki valgio. Tokiu būdu gydytis 1-2 mėnesius- po pertraukos gydymo būdą vėl galima pakartoti.

 

Sergant pagerinti virškinimą praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Alijošiaus vartojimas malšina priešuždegiminius procesus virškinamajame trakte;

■ Susmulkinti 150 g alijošiaus lapų, užpilti 300 g pašildyto medaus bei palikti parai, jog nusistovėtų. Tada užpilą pašildyti ir perkošti. Gerti po 1 desertinį šaukštelį rytais, valandą prieš valgį. Vartojama, virškinimui pagerinti;

■ 100 g šviežių alijošiaus lapų sulčių, 100 g šviežių plačialapių gysločių lapų sulčių, 100 g šviežių rabarbarų lapų sulčių, 100 g šviežių kopūstų lapų sulčių, 750 g šviesaus bičių medaus. Tada viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Gerti po 50-100 ml 3-5 kartus per dieną. Vaikams duoti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną;

■ 4 valgomieji šaukštai 3-5 metų alijošiaus lapų sulčių, 1 valgomasis aukštas šviežių varnalėšos šaknų sulčių, 0,5 l 40 laipsnių degtinės arba konjako. Tada viską gerai sumaišyti, savaitę laikyti tamsiame inde, įlašinti 7 lašus jodo ir suplakti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-5 kartus per dieną, valandą prieš valgį arba valandą po valgio. Užsigerti vaisių arba daržovių sultimis. Gydomąsi iki pasveikimo. Vartojama nuo stemplės vėžio;

■ 3 metų alijošiaus lapų, kagoro, degtinė. Tada rankomis sutrupinti ne jaunesnio kaip 3 metų alijošiaus lapų (nuskintus alijošiaus lapus būtina savaitę palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje). Vėliau suberti alijošiaus lapus į tamsų 3 litrų stiklainį, iki viraus užpilti šviesiu medumi bei 5-7 dienas palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Po to perkošti, nusunkti, įpilti 1 l kagoro, išmaišyti bei palaikyti parą. Savaitę vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną (ryte ir valandą iki pietų). Dozę didinti iki 50 ml per pietus ir valandą iki vakarienės. Vartojama nuo viso virkinamojo trakto ir stemplės vėžio;

■ 100 g 3-5 metų alijošiaus sulčių, 200 g plačialapio gysločio sulčių, 100 g pelkinio pūkelio sulčių. Tada 50 g plačialapio gysločio, 25 g alijošiaus sulčių, 25 g pelkinio pūkelio sulčių sumaišyti bei gurkšneliais išgerti pusę valandos prie valgį. Užsigerti 100 g vandens. Sulčių mišinį gerti 2-3 kartus per dieną. Tokiu būdu gydytis 2-3 mėnesius su 7 dienų pertrauka kas mėnesį. Pertraukų metu gerti pušų pumpurų arba spyglių nuovirą: 1 valgomąjį aukštą pušų pumpurų užplikyti 250 ml vandens, 5-7 minutes pavirinti, 2 valandas palaikyti, jog pritrauktų ir perkošti. Vartojama nuo stemplės ir viso virškinamojo trakto organų vėžio.

Siekiant sustiprinti ir išvalyti organizmą ir išvalyti praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Rekomenduojama rudens ir žiemos laikotarpiais kiekvieną dieną gerti alijošiaus sultis, nes jos didina apsaugines organizmo savybes;

■ Susmulkinti alijošiaus lapus ir sumaišyti su medumi santykiu 1:1, 10 dienų palaukti. Vartoti po desertinį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo organizmo išsekimo;

■ Sumaišyti 100 ml alijošiaus sulčių (sultims spausti imti stambius augalo lapus, nes plonuose lapuose mažai gydomųjų medžiagų), 100 g medaus. Tada palikti 3 valandas pritraukti. Gerti mišinį po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną. Vartojama organizmui sustiprinti;

■ Alijošiaus ir medaus lygių dalių mišinį paskaninti trupučiu kakavos miltelių (į 1 stiklinę mišinio- 1 arbatinį šaukštelį). Vartoti po 1 desertinį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama esant organizmo išsekimui bei varginant silpnumui;

■ Nuskinti alijošiaus lapus, suvynioti į tamsų popierių ir įdėti į polietileninį maišelį. Tada paruoštą alijošiaus žaliavą kelioms paroms padėti į šaldytuvą ant žemutinės lentynos. Paskui išspausti alijošiaus sultis, kurias galima vartoti vienas arba lygiomis dalimis sumaišytas su medumi. Alijošiaus sultis rekomenduojama gerti po 1 arbatinį šaukštelį kelis kartus per dieną. Vartojama organizmo apsauginėms funkcijoms sustiprinti;

■ Nupjauti 5 dienas nelaistyto alijošiaus keletą lapą ir sumalti mėsmale. Tada sumaišyti po 500 g alijošiaus lapų masės ir medaus bei 5 dienas palaikyti šaldytuve. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, prieš valgį- vėliau po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nusilpusiam organizmui sustiprinti.


Esant rėmeniui praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

■ Padeda alijošiaus sultys ir imbieras. Imbiere esančios veikliosios medžiagos atpalaiduoja įsitempusius stemplės sienelių raumenis bei padeda normalizuoti virškinimą. Galima vartoti šviežią imbierą arba cukruotus imbiero šaknies gabaliukus.

 

Sergant radikulitu praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

■ 3 valgomieji šaukštai alijošiaus sulčių, 3 valgomieji šaukštai medaus. Tada mišinį užpilti 1/3 stiklinės šilto vandens, pakaitinti ant garų 5 minutes. Kol mišinys dar šiltas, patepti juo skaudančias vietas, uždengti polietileno plėvele bei vilnoniniu šaliku. Tokius kompresus dėti 1-2 kartus per savaitę ir bent mėnesį.

 

Sergant sąnarių ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

■ Rekomenduojama alijošiaus sulčių kompresus dėti sergant reumatoidiniu atritu. Artritui gydyti reikia naudoti tik šviežas alijošiaus sultis, geriausia jas iš karto išspausti ant skaudamos vietos. Alijošiaus sultys turi natūraliai nudžiūti. Tokius alijošiaus kompresus daryti vieną kartą per dieną;

■ Sumaišyti 1 dalį alijošiaus sulčių, 2 dalis medaus, 3 dalis silicilo rūgšties tirpalo. Naudojama kompresams sąnario srityje;

Alijošiaus ir medaus kompresai. Sumaišyti 50 g alijošiaus, 100 g medaus ir 150 g degtinės. Tada palaikyti 3-4 dienas. Vartojamas kompresams sergant osteochondroze (degeneracinė stuburo tarpslankstelinių diskų liga);

■ Sumaišyti 1 dalį alijošiaus sulčių, 2 dalis medaus, 3 dalis salicilo rūgšties tirpalo. Naudoti kompresams sąnario srityje. Vartojama nuo sąnarių skausmų;

■ Sumaišyti 50 g alijošiaus sunkos, 100 g medaus, 150 g etanolio. Naudojama kompresams- dedama ant skaudamų vietų nakčiai;

■ 3 valgomieji šaukštai alijošiaus sulčių, 3 valgomieji šaukštai medaus. Tada mišinį užpilti 1/3 stiklinės šilto vandens, pakaitinti ant garų 5 minutes. Kol mišinys dar šiltas, patepti juo skaudančias vietas, uždengti polietileno plėvele bei vilnoniniu šaliku. Tokius kompresus dėti 1-2 kartus per savaitę ir bent mėnesį.

Sergant cukriniu diabetu praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

■ Susmulkintus alijošiaus lapus sumaišyti su medumi, santykiu 1:1. Tada 10 dienų palaukti. Vartoti po desertinį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo cukraligės.

Pratęsimas kitame straipsnyje.

Šaltinis: https://m-d.lt/straipsniai/alijosiaus-gydymo-budai/

1Komentarai

    • Avatar
      hurom zalioj virtuvej
      Jun 8, 2016

      Net nežinojau, kad alijošiaus sultys yra tokios naudingos daugelio ligų gydymui. Manau nors vieną būda tikrai išbandysiu ir jei efektyvu dar ir kitiems rekomenduosiu alijošių.

Parašykite atsiliepimą

* Vardas:
* El. paštas: (Neskelbiamas)
   Tinklalapis: (Tinklalapio url su http://)
* Komentaras:
Įveskite kodą